Preeklampsie je velmi rizikové a nebezpečné onemocnění, které se objevuje v těhotenství. Tak jako mnoho jiných zdravotních potíží i v tomto případě můžete pravděpodobnost jejího vzniku výrazně ovlivnit svým stravováním.
Vědci objevili další důvod, proč se vyhýbat nezdravým potravinám a mnohem více na svůj talíř nakládat čočku, špenát a brokolici. Novým výzkumem odborníci prokázali, že zvýšením příjmu vlákniny během těhotenství se riziko preeklampsie sníží. Ale nejen to, je také méně pravděpodobné, že se narodí miminko předčasně nebo že bude mít nějaké alergie. V naší současné společnosti je to jistě výhra pro všechny.
Na vzniku studie se nejvíce podílel profesor pediatrie a zdraví dětí na univerzitě v Sydney Ralph Nanan.
„Představte si dopad na náklady a kvalitu života prevencí preeklampsie i alergií pomocí snadného dietního zásahů, který lze prakticky aplikovat celosvětově,“ prohlásil.
Co způsobuje preeklampsie?
Preeklampsie je nebezpečná komplikace, ke které obvykle dochází někdy po dvacátém týdnu těhotenství. Tento stav může představovat vážné nebezpečí pro matku a dítě. Hlavními příznaky jsou vysoký tlak, bílkovina v moči, otoky těla i obličeje. Když není tento stav léčen, může dojít k selhání jater, ledvina v nejvážnějších případech i k úmrtí.
Ve zvlášť závažných případech je často nutné přistoupit k předčasnému porodu, protože to je jediný způsob léčby.
Vysoký krevní tlak v těhotenství? Proč je tak nebezpečný a co vám pomůže?
Zvýšené riziko alergií
Děti narozené matkám s preeklampsií mají často větší sklony ke vzniku nejrůznějších alergií než děti narozené ze zdravého těhotenství. Profesor Nanan zkoumal necelých 1000 žen mezi 18 a 21 týdnem těhotenství. Matky, u kterých se později vyvinula preeklampsie, porodily děti s menšími brzlíky. Tato žláza obvykle produkuje mnoho imunitních buněk a má velký význam pro správné fungování imunitního systému a je zároveň i žlázou lymfatického systému. Usměrňuje také správnou funkci T-lymfocitů, bílých krvinek, které rozeznávají a zneškodňují v těle škodlivé buňky. V dospělosti pak zaniká. Právě proto těmto dětem hrozilo větší riziko alergií. Jak tomu však dokáže zabránit konzumace ovoce a zeleniny?
Rizikové těhotenství: kdy se k němu přistupuje a jaká omezení s sebou nese?
Více vlákniny udrží střeva v kondici
Ukázalo se, že zdravé střevo dokáže divy. Jíst stravu s vysokým obsahem vlákniny, hromadu zeleniny, fazole, čočku, ovoce apod., podporuje pozitivně „hodné“ střevní bakterie. Když jíte vlákninu, střevní bakterie ji fermentují a jedním z produktů této fermentace je aceát, který je velmi důležitým faktorem preeklampsie a imunitního vývoje dítěte.
Čím více vlákniny budete jíst, tím více octanu se vytvoří a tím pravděpodobněji bude brzlík dítěte normální velikosti a riziko alergie se zmenší. Výsledky tedy hovoří jasně. Riziko vzniku nebezpečné těhotenské komplikace můžete velmi výrazně snížit konzumací kvalitního ovoce a zeleniny