Menu
JenProTěhotné.cz
Výživa v těhotenství

Těhotenství a pálivé jídlo. Nejběžnější mýty a rizika

Strava a vyvážený jídelníček jsou během těhotenství nesmírně důležité, protože dodávají energii nejen matce ale i dítěti. Vzhledem k tomu, že jediným zdrojem výživy pro rostoucí plod je to, co sní nastávající maminka, musí být stravování dobře vyvážené. Dát si pálivé jídlo v těhotenství není pro vývoj a zdraví dítěte nijak škodlivé, nicméně může způsobit problémy těhotné ženě.

Pálivé jídlo v těhotenství

Pikantní a pálivá jídla v těhotenství nemají vliv na dítě ani na jeho vývoj. Nicméně nadměrná konzumace kořeněného může způsobovat problémy s trávením, překyselením žaludku a pálením žáhy. Chuť na pálivé v těhotenství je běžná. Jíst kořeněná jídla v prvním trimestru je bezpečné a nijak to neovlivňuje vývoj dítěte. Některé ženy se v prvních třech měsících těhotenství obávají pálivé jídlo konzumovat, protože v tomto období je vyšší riziko potratu. Odborníci ale neprokázali, že pálivé v těhotenství a potrat mají jakoukoli souvislost.

Ani v druhé a třetím trimestru pálivé jídlo plod nijak neovlivňuje, ale v tomto období je větší šance, že ženu bude z jídla pálit žáha, bude mít překyselený žaludek nebo reflux. Zvláště ve třetím trimestru rostoucí plod způsobuje, že se žaludeční kyseliny vracejí k jícnu, a kořeněná jídla mohou tento stav zhoršit. Ženy mohou pálivá jídla v těhotenství konzumovat dle libosti, dokud je jejich tělo dokáže strávit. Samozřejmě jako u všeho platí, že s mírou. Naprosto bezpečné je konzumovat kořeněná jídla v omezeném množství. Těhotným ženám se doporučuje, aby nejedly pálivé jídlo v restauracích. Místo toho si kupte čerstvé koření a uvařte si jídlo doma.

Citlivější chuť na počátku těhotenství vás může překvapit

Rizika a nežádoucí účinky pálivých jídel v těhotenství

Konzumace pálivých jídel může způsobit problémy s trávením, které vedou především k nepohodlí těhotné ženy. Kromě toho může mít pálivé v těhotenství určitá rizika a vedlejší účinky. Ranní nevolnost je v počátečních stádiích těhotenství velmi běžná především kvůli měnící se hladině hormonů a konzumace pálivých jídel ji může ještě zhoršit. V těhotenství je větší šance, že ženu bude pálit žáha nebo bude mít jiné žaludeční potíže, čemuž pálivá jídla příliš neprospívají. Pálivé jídlo před porodem se nedoporučuje vůbec, protože může způsobovat nepříjemný reflux. V případě, že máte v těhotenství na pálivé jídlo chuť, zapijte ho sklenicí mléka, ať zneutralizujete žaludeční šťávy. Také med působí jako účinná prevence proti žaludečním obtížím.

Mýty o konzumaci pálivých jídlech

Existuje řada mýtů spojených s konzumací pálivého během těhotenství. Vědecky nepodložený je například mýtus, že pikantní potraviny mohou mít nepříznivý dopad na nenarozené dítě nebo mohou vést k předčasnému porodu. Nepravdivé je také tvrzení, že konzumace pálivých jídel může zapříčinit potrat nebo způsobovat vrozené vady. Nicméně pokud přeci jen nechcete nic ponechat náhodě, existují ke kořeněným a pálivým jídlům alternativy. Například thajská a mexická kuchyně používá koření, jako jsou například jalapenos papričky, chilli kousky nebo oregano. Tato koření jsou výrazně jemnější než přísady, které používá například indická kuchyně. Pokud vás po jídle pálí žáha, omezte konzumaci kořeněných potravin a pálivých jídel na jeden pokrm denně. Abyste předešli vzniku reflexu, pálení žáhy a dalším problémům s trávením, jezte pouze jídla uvařená doma. Jen u nich můžete kontrolovat, kolik je v nich koření a jak moc budou pálit.

Jídlo před porodem. Potraviny, které dodají energii

Tipy, jak připravit pikantní jídlo správným způsobem

Konzumujte jen řádně označené koření od důvěryhodného kořenáře nebo z obchodu. Jen tak si můžete být jistí, že neohrozíte zdraví svoje i plodu. Ideálně nepoužívejte koření, které se prodává volně, protože v něm mohou být nečistoty a další cizorodé látky. Pokud zkoušíte nový druh koření, začněte ho nejdříve používat v malých dávkách. Nejlepší je koupit si čerstvé bylinky a koření, usušit je a namlít doma. U koření z obchodu vždy zkontrolujte balení a datum exspirace. Koření si pečlivě vybírejte. Během těhotenství je například možné konzumovat pálivé jídlo, které obsahuje:

  • Wasabi: Japonský křen, který je obsažen například v pastě nebo v prášku a přidává se do pokrmů i pochutin, nezpůsobuje v těhotenství žádné problémy.
  • Kari omáčka: Směs cibule, česneku, chilli a dalšího běžného koření je široce používána v indických pokrmech a je bezpečné ji konzumovat.
  • Piri-piri omáčka: Jedná se o směs cibule, česneku, rajčat a super pálivého afrického chilli.
  • Orientální omáčky na vaření a salsy: Může jít o jakýkoli druh sladké nebo sladkokyselé omáčky, například ze semena černé cibule, zeleného chilli, rajčat a koriandru.

Ohodnoťte tento článek:
4,3
Právě čtete

Těhotenství a pálivé jídlo. Nejběžnější mýty a rizika