Každá těhotná maminka si přeje zdravě a chutně nasnídat, aby měla energii na celý den. Jednou z nejlepších možností jsou domácí kaše, které nejenže poskytují potřebné živiny, ale také jsou šetrné k trávení. Dnes vám přinášíme tři recepty na lahodné a zdravé snídaňové kaše, které potěší vaše chuťové pohárky, a současně nezatíží váš trávicí systém.
1. Ovesná kaše s banánem a medem
Ingredience:
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1 šálek mléka (kravské, mandlové nebo ovesné)
- 1 banán, nakrájený na plátky
- 1 lžíce medu
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce mletých lněných semínek
Postup:
- V malém hrnci smíchejte ovesné vločky a mléko.
- Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Vařte pod pokličkou asi 5-7 minut, nebo dokud kaše nezhoustne.
- Přidejte banánové plátky, med, skořici a lněná semínka. Dobře promíchejte a vařte ještě 2-3 minuty. Díky tomu se všechny chutě skvěle spojí.
- Podávejte ideálně teplé. Na dozdobení můžete použít například oříšky anebo lyofilizované jahody.
2. Quinoa s jablky a skořicí
Ingredience:
- 1/2 šálku quinoy
- 1 šálek vody
- 1 jablko, nastrouhané
- 2 lžičky medu
- 1/2 lžičky skořice
- Hrst nasekaných mandlí
Postup:
- V hrnci přiveďte k varu quinou ve vodě. Poté snižte teplotu na minimum a nechte vařit 15-20 minut, nebo dokud quinoa nezpění.
- Přidejte nastrouhané jablko, med, skořici a mandle. Promíchejte a nechte vařit dalších 5 minut.
- Hotovou kaši podávejte teplou a dozdobte opět klidně například plátky nějakého šťavnatého sušeného ovoce.
Oproti klasickým kaším z ovesných vloček tak trvá příprava o něco déle. Až ochutnáte, nebudete však 10 minut v rámci přípravy navíc vůbec litovat.
3. Rýžová kaše se sušenými meruňkami
Ingredience:
- 1/2 šálku rýže
- 1 šálek vody
- 1/4 šálku sušených meruněk, ideálně nasekaných
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- Špetka soli
Postup:
- Rýži vyperte pod tekoucí vodou a vložte do hrnečku s vodu. V hrnečku přiveďte k varu rýži potopenou ve vodě, následně snižte teplotu a nechte vařit 15-20 minut, nebo dokud rýže nezměkne. V tomto případě záleží i na vás, jaké konzistenci rýže dáváte přednost. Proto můžete nechat rýži vařit o pár minut déle, anebo naopak ji vytáhnout o pár minut dříve dle vaší chuti.
- Přidejte sušené meruňky, javorový sirup, vanilkový extrakt a špetku soli. Promíchejte a vařte ještě 5 minut. Rýže díky tomu nasaje sladkost meruněk a sirupu, a stejně tak ji příjemně provoní vanilkový extrakt.
- Pro klidné trávení doporučujeme opět kaši podávat teplou. Dozdobit kaši můžete dle libosti. Již v této podobě si na ní ale zaručeně pochutnáte.
Tyto recepty nejenže poskytnou potřebné živiny pro těhotné ženy, ale také jsou snadno stravitelné a šetrné k trávení. Oživte své snídaně s těmito výtečnými kašemi a dopřejte svému tělu zdravý start do dalšího dne!