Tuňák v těhotenství. Může být škodlivý nebo se ho vzdávat nemusíte?
Martina Mádlová
8. 8. 2019
Podle poznatků může příliš velká konzumace některých ryb poškodit nervový systém. Škodí vám tuňák v těhotenství? Zjistěte, jak ryby smíte nechat na svém jídelníčku, a kterým se raději vyhnout.
Tuňák patří k velmi oblíbeným druhům ryb nejen u nás, ale i v zahraničí. Těhotné maminky se ale často jeho konzumaci vyhýbají, protože už jim ze všech těch článků a doporučení jde tak trošku hlava kolem. Konzumace mořských ryb se nedoporučuje hlavně kvůli obsahu některých škodlivých látek, zejména toxinu methylrtuti. Některé ho mohou obsahovat více než jiné a vysoká úroveň rtuti v krvi plodů může poškodit jejich nervový systém.
Proč jsou ryby cenné?
Ryby jsou ale z mnoha hledisek velmi cenné. Obsahují hodně omega-3 esenciálních mastných kyselin, hlavně kyseliny docosahexaenové (DHA), kterou děti potřebují pro správný růst a vývoj už od narození. Existují studie, které dokazují, že větší příjem DHA v těhotenství má pozitivní vliv na vývoj zraku, pozornosti, dozrávání režimu spánku, vývoj řeči a motoritu dětí. Samozřejmě i na jejich imunitu.
Jak to tedy je? Škodí tuňák v těhotenství nebo neškodí? Odpověď není úplně jednoduchá. Na jednu stranu mohou mořské ryby obsahovat nevhodné látky, ale na tu druhou je to pokladnice zdraví. Do jídelníčku tedy určitě patří, ale v těhotenství jen některé. Důležité je i množství škodlivin, které ovlivňuje stáří ryb, kde žije, čím se živý apod. Největší obsah methylrtuti mají v mase velké a dravé ryby.
Jak bezpečně jíst ryby?
Ženy v plodném věku, těhotné a kojící ženy nebo děti mohou:
- jíst ryby s nízkým obsahem rtuti. Do této skupiny patří losos (tyto ryby z Baltských zemí mívají obvykle mnohem větší obsah rtuti než z jiných oblastí), sumec, pollock, treska, pstruh, kapr, sumec, hejk, sardinky, herinci, garnáti, ančovičky,
- konzervovaný tuňák bývá většinou z menších druhů, kde není velký obsah rtuti. Maso na steaky se ale většinou už bere z velkých druhů, které mají větší obsah rtuti. Protože to ale neplatí úplně vždy, není vhodné ho konzumovat pravidelně a ve velkém množství,
- jestliže preferujete ryby ulovené v našich řekách, rybnících a přehradách, můžete se informovat o kontaminaci vod rtutí u Zemědělské vodohospodářské správy nebo u Českého hydrometeorologického ústavu,
- vyhněte se rybám jako je žralok, mečoun, štika, candát, bolen, královská makrela, makaira, tetrapterus.
V malém množství tuňák v těhotenství neublíží
Konzervovaný tuňák je určitě ryba s větším rizikem. Pokud to však není váš hlavní zdroj potravy a konzumujete jej v omezeném množství, dát si ho můžete. Riziko rtuti je kumulativní, takže příležitostné podávání neublíží.
Kromě dodržování uvedených pokynů, byste se před konzumací ryb měla vždy ujistit, že pochází z bezpečných vod. Komerční rybářský průmysl je regulovaný, takže ryby prodávané prostřednictvím supermarketů a restaurací, by měly být v pořádku. Pokud chcete ryby, které nebyly uloveny komerčně, musíte si ověřit, zda voda, ze které pochází, je bezpečná.
Ryby s nízkým obsahem rtuti patří mezi velmi důležitou součástí stravy těhotné ženy. Jsou plné bílkovin i zmiňované omega-3 mastných kyselin a dalších živin, které velice dobře dokáží vyvážit skutečnost, že v nich může být rtuť a další kontaminující látky ze životního prostředí.
Co nejíst v těhotenství? Rizikem je hlavně syrové maso a nepasterizované mléko
Řiďte se svým rozumem
Vaše strava je velmi důležité, protože vás udržuje v kondici, a navíc pomáhá získávat energii pro uspokojování potřeb miminka, které ve vás roste. To však neznamená, že najednou musíte udělat radikální změny ve svém stravování a měnit úplně všechno. Matka příroda ví nejlépe, co máte jíst, aby se vám i miminku dařilo dobře. Důležité je jen dbát na vyváženou stravu, která obsahuje ten správný poměr klíčových potravin a vynechává přemíru cukrů a průmyslově zpracovaných látek. Tím, že budete jíst zdravě, prospějete svému dítěti i sama sobě.